Vista panoràmica de Fígols.
El municipi de Fígols i Alinyà és situat gairebé en la seva totalitat a l'esquerra del Segre, entre aquest riu, a ponent, i la serra del Port del Comte, al sud-est, on llinda amb la comarca del Solsonès. Al nord, arriba fins al riu de Lavansa i al sud, fins el pont d'Espia. El terme és drenat pels rius de Perles i de Canelles.
A Figols s'hi pot accedir des d'Organyà i des del Pont d'Espia. Una altra carretera surt d'aquest poble fins a Voloriu. La vall d'Alinyà es comunica amb la C-14 (antiga C-1313) per la carretera que va fins a Sant Llorenç de Morunys. Des del nucli d'Alinyà, una altra via ens porta fins a l'Alzina. Totes aquestes carreteres són asfaltades.
A la vall de Fígols, durant l'Edat Mitjana, hi tenien pertenences els senyors de Caboet i també el bisbe d'Urgell i el priorat d'Organyà. El castell d'Alinyà, en canvi, pertanyia als Cardona. 
De Fígols n'era fill el poeta i divulgador cultural Josep Frai i Colell (1937-1995). La ramaderia de llet és l'activitat predominant al municipi. També hi ha algunes explotacions de porcí i d'aviram i conreus de patates. Fins a començaments del segle XX, la fusta dels boscos d'Alinyà es baixava en rais pel riu Segre. Els últims anys s'han obert alguns establiments de turisme rural.
Els nuclis més poblats del terme són els que li donen nom: Fígols i Alinyà. La resta de la població viu als pobles de l'Alzina, Canelles, Llobera, Perles, les Sorts, la Vall del mig i Voloriu.

 

Els Pontarrons. A l'extrem nord-occidental del terme, vora el pont dit de la Torre i a la dreta del Segre, trobem els Pontarrons, un seguit de ponts medievals que formaven part de l'antic camí d'Organyà a la Seu d'Urgell. Foren construïts entre el 1026 i el 1054 per iniciativa del bisbe Ermengol per salvar les profundes escletxes de la roca. Els ponts són d'arc de mig punt, que arrenca directament des de la base.

El romànic. Entre els monuments romànics que es conserven al municipi cal destacar les esglésies de Sant Víctor de Fígols, San Esteve d'Alinyà i Sant Romà de Perles, a més de la capella de Santa Pelaia, prop de Perles. També contenen elements romànics Sant Marc i Santa Eulàlia de Canelles, Sant Bernabé de l'Alzina i Sant Andreu de Tresponts. És igualment romànica la capella de Sant Pere, prop de Canelles, tot i que no es pot visitar perquè és de propietat privada. A algunes d'aquestes esglésies romàniques li dediquem un apartat especial a indrets d'interès.

Les cistelles. A Cal Gilet i a Cal Graell, al nucli de la Vall del Mig, hi trobareu artesans cistellers. Fan cistelles de vímet, cistellons i paneres, però no els

Un dels "pontarrons" antic camí cap a la Seu. (Cliqueu per a veure la imatge més gran).
comercialitzen. Si els voleu veure treballar, heu de concertar prèviament la visita (només de juny a setembre) als telèfons 973 37 02 39 o al 973 37 01 53.

LES DADES
LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 102,24 km2 Alinyà 2n diumenge d'agost
Població 306 habitants L'Alzina d'Alinyà 15 d'agost
Ajuntament Tel. 973 38 31 00 Fígols 1r diumenge de setembre
Bombers 085 (Recomanat) * *
Àrees recreatives: Fígols. Font de Codonyes * *
* Alinyà. Font de l'Aiguaneix * *
CASES DE PAGÉS * APLECS I TRADICIONS
Alinyà Cal Peretó. 973 37 01 81 Santa Pelaia Dissabte de Pasqua Granada
L'Alzina Ca l'Agustí. 973 29 81 55 Ball Pla d'Alinyà 2n diumenge d'agost

 
Torna a la pàgina principal