L'actual ajuntament del Pont de Bar. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
El terme de Pont de Bar, situat a la part nord-oriental de l'Alt Urgell, és dins la subcomarca del Baridà. S'estén a ambdues bandes del Segre, des del turó Punçó, al nord, fins al serrat del Cogulló, al sud-est, i entre el pla de Sorri, a ponent, i el roc d l'Àliga, a llevant. A més del riu Segre, pel municipi discorren diversos torrents, com els de Sant Joan, del Molí i de Barguja.
El cap del municipi, Pont de Bar, és a tocar de la carretera N-260. Des d'aquesta via s'accedeix a tots els altres pobles del terme per carreteres asfaltades
Pont de Bar havia format part del comtat d'Urgell. Ermengol, el bisbe sant, morí l'any 1035 en caure al Segre mentre visitava les obres del pont que ell mateix havia manat construir. Els aiguats de 1982 van destruir una gran part del poble (del que veiem més avall algunes cases i l'airós campanar de Sant 
Esteve de Bar), que seria reconstruït, uns anys més tard, en un indret proper. L'economia del municipi es basa en l'agricultura i la ramaderia. Fins fa un segle era terra de vinyers, (Per això s'ha ubicat un petit museu dedicat a la vinya i el vi, i que esta emmarcat dins "la ruta dels oficis d'ahir". Si voleu més informació la trobareu al menú de dalt o clicant al vincle. Avui el que hi predomina és el bestiar vacú per a la llet, a més d'alguns caps destinats a l'engreix. Al poble de Bar elaboren artesanament formatge de cabra curat, que ha estat premiat amb la medalla d'or de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu de Sant Ermengol, que té lloc el tercer cap de setmana d'octubre a la Seu d'Urgell. La població del terme del Pont de Bar es distribueix entre els diversos nuclis habitats del terme: Ardaix, els Arenys, Aristot, els Banys de Sant Vicenç, Bar, Castellnou de Carcolze, Toloriu i el mateix Pont de Bar.

 

La princesa Moctezuma. Toloriu està íntimament lligat a la llegenda de la princesa asteca Maria Xipaguacín, filla de l'emperador Moctezuma, la qual, segon es conta, va arribar al poble de bracet de Joan Grau, baró de Toloriu que, diuen, havia anat a fer les Amèriques amb Hernan Cortés. De tot plegat en teniu més informació a l'apartat "Llegendes i tradicions" del menú o be clicant al vincle de més amunt. Es diu que les seves despulles reposen sota l'església de Sant Jaume, ara restaurada.

El romànic. L'església de Sant Andreu d'Aristot, d'una nau coberta amb volta de canó, és acabada en un absis semicircular i té la porta en arc de mig punt fet amb grans dovelles de granit. 
També és d'origen romànic l'església de Sant Esteve de Bar. Dins del terme hi ha les ruïnes de Sant Martí de Cassanet i Santa Llogaia. L'església de Sant Gervasi de Castellnou de Carcolze és d'estil gòtic i hi destaca la portalada de sota el campanar.

El museu del vi i els miradors. Al Pont de Bar podeu visitar el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya (més informació al menú o clicant al vincle), el qual dóna testimoniatge d'una activitat que havia estat predominant al municipi i a gran part de l'Alt Urgell. També és recomanable visitar les restes dels antics castells d'Aristot, Bar, Castellnou de Carcolze i Toloriu. Els vestigis són escassos, però les vistes des d'aquests indrets són magnífiques. Prop de Toloriu teniu l'oportunitat d'endinsar-vos a la llegendària Cova de les Encantades.

L'església de Sant Esteve i el seu campanar, a l'antic nucli del Pont de Bar. (Cliqueu per veure la imatge més gran).

 
Edifici que acull el "Museu de la Vinya i el Vi". (Cliqueu per veure la imatge més gran).

 
LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 43,01 km2 Aristot 1r diumenge de setembre
Població 142 habitants Bar 2n diumenge d'agost
Ajuntament Tel. 973 38 40 63 Castellnou de Carcolze 3r diumenge de juny
Bombers 085 (Recomanat) Pont de Bar Últim diumenge de juliol
CÀMPING * Toloriu 15 d'agost
El Pont d'Ardaix Tel. 973 38 40 27 * *

 
Torna a la pàgina principal