Campanar de Sant Martí d'Ars. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
A la Vall de Sant Joan, que s’obre a l’esquerra de la Farga de Moles, hi trobem el poble d’Ars, a 1.362 metres d’altitut, un altre bon exemple d’aquests bonics racons pirinencs de l’Alt Urgell. Sobre el mateix poble hi ha les restes de l’antic castell d’Ars, les ruïnes del qual són conegudes amb el nom de la Seca. A la mateixa vall de Sant Joan es troba l’església de Santa Agnès, que era possiblement l’antiga parròquia de Farrera dels Llops, llogaret avui despoblat. D’aquí ve, doncs, allò de “la Seca, la Meca i la Vall d’Andorra”, de pas cap el Principat.
Tornant a Ars cal remarcar per damunt de tot la seva església i el seu campanar rodó, bell exemplar del romànic llombard, amb finestres geminades i arcuacions a la part superior que per la seva tipologia s’inclou dins un reduït grup de construccions circumscrites a una àrea molt concreta del Pirineu, i que destaca per la seva excepcionalitat. Cal destacar que, entre els exemples de campanars cilíndrics que hi ha a la regió, aquest és, juntament amb el de Santa Coloma, al Principat d’Andorra, l’únic que s’ha conservat intacte. El de Sant Serni de Tavèrnoles, destruït parcialment, fou incorporat a un nou campanar de planta quadrada, igualment com succeí a Sant Tomàs de Calvinyà, mentre que el de Sant Serni de Cavarra sembla escapçat i el de Sant Vicenç d’Enclar fou refet en la seva part superior. De l’església d’Ars, consagrada a Sant Martí, en 
procedeix una naveta d’orfebreria ornamentada amb cabuixons, calats en relleu i esmalts, que es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya i que data segurament del segle XIII.
La importància de Sant Martí d’Ars queda palesa, com ja em dit, per la seva excepcionalitat.
Després d’una restauració feta a principis de la dècada dels 90 el municipi de Valls de Valira compta amb tres excel·lents exemples d’arquitectura romànica rehabilitada, que coincidirien amb les tres grans unitats geogràfiques del municipi com són Sant Serni de Tavèrnoles, al sud del municipi; el campanar de Sant Martí de Bescaran, a l’est; i Sant Martí d’Ars, al nord.
Per altra banda, als afores del poble d’Ars, pel camí que duu a Santa Magdalena de Ribarela s’arriba a la capella de Sant Bartomeu, actualment en ruïnes.
Tot plegat fa més que aconsellable agafar el trencall situat a l’esquerra de la Farga de Moles i endinsar-se a la vall de Sant Joan per tal de conèixer de prop aquest poble, la seva església i molts d’altres indrets impol·luts del Pirineu urgellenc.

 
Torna a la pàgina principal