El Museu. El museu de les Trementinaires, ubicat a Tuixén, forma part de la Ruta dels oficis d'ahir i ha estat promoguda pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. És obert al públic des del mes de desembre de 1998. La visita a aquest museu ens permetrà conèixer qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis comercialitzaven i com organitzaven les seves rutes, sempre a peu, des de Tuixén fins a les terres planes de l'interior i el litoral de Catalunya. 
Si voleu veure la imatge més gran cliqueu damunt (Dibuix d'Oriol Garcia i Quera)
Les Trementinaires. L'ofici de trementinaire se situa en el moment en que la pressió demogràfica de mitjans del segle XIX va provocar l'èxode estacional de molts homes i dones d'aquestes valls cap a zones més riques. I va ser en aquest marc de desmembració social que moltes dones de la vall es van dedicar a extreure d'aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d'una Catalunya per on, tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien "guarint i curant tots els mals".
La coneixença de les plantes, les seves virtuts medicinals i els processos d'elaboració de remeis ancestrals adquirits per transmissió oral, varen ésser, entre altres, els factors que les varen motivar a exercir aquest nou ofici.
El seu nom el deuen a la trementina, el remei que més popularitat els va donar.
Aquest ofici va absorbir a la major part de la població femenina de la vall durant més de cent anys. L'últim viatge el va fer la Sofia d'Ossera, l'any 1982.
Marxaven un o dos cops l'any i podien ser fora des de tant sols uns dies fins a quatre mesos. La majoria de les trementinaires seguien sempre la mateixa ruta, ja que la major part de les masies on anaven esdevenien els clients d'any rere any. No acostumaven a entrar a les grans ciutats ni
freqüentaven els mercats per vendre els seus remeis ja que utilitzaven una relació més personal i directa amb la gent.
La trementina. El procés originari d'elaboració de la trementina parteix de l'extracció de la resina del pi roig. Aquesta, un cop purificada estava llesta per utilitzar. El seu aspecte quan és freda és sòlid, cristal·lí i brunenc.
Lús que se'n coneix, però, de les trementinaires és el d'una trementina reelaborada a partir de les matèries primeres comprades a les drogueries -pega grega- i a les farmàcies -l'essència de trementina-.
Cada trementinaire fabricava així la seva pròpia trementina, i se'n podien trobar de diferents textures, colors i fluïdeses.
L'ús més freqüent que es dóna a la trementina és en forma de pegat sobre la zona afectada. Els pegats de trementina eren molt utilitzats contra el dolor, els cops i les torçades. Era bo també per a picades d'aranya o d'escurçó, per a les úlceres i grans infectats.

 
Alguns remeis de les trementinaires
OLI D'AVET Les seves aplicacions són per guarir malalties pulmonars, dels ronyons, l'uretra i per a les llagues d'estómac. És diürètic i vulnerari.
PEGA NEGRA Pasta resinosa utilitzada per immobilitzar mans i peus del bestiar en cas de dislocació.
OLI DE GINEBRÓ Remei destacat per eliminar els cucs de la panxa, tant de les persones com del bestiar.
OLI DEL TIFUS Oli composat per gran quantitat d'ingredients, molt sol·licitat durant els diferents brots de l'epidèmia.
ORELLA D'ÓS La seva aigua és bona tant per les morenes com per guarir la tos més rebeca i el constipat.
CORONA DE REI És una herba abortiva, utilitzada tant en les persones com en el bestiar.
TE DE ROCA És una infusió estomacal i lleugerament purgant.
SALSUFRAGI La seva infusió la recomanaven pel mal de pedra dels ronyons.
ESCABIOSA Es pren per depurar la sang i per quan es té el xarampió; és sudorífera.
SÀLVIA Guareix totes les malalties, clarifica la sang i és vulnerària.
HISOP Dues cullerades de flor d'hisop "tornen la mare a puesto i la filla a lloc".
"TABACO" NEGRE Les trementinaires elaboraven aquest remei que guaria el "garrotillo", o el que coneixem per diftèria, i el tifus.
SERPILDÓ La seva infusió és digestiva i bona per quan es té la "tos ferina".

 
Horari:
Dissabtes i diumenges: d'11 a 14 h i de 17 a 20 h
Estiu, Nadal i Setmana Santa: obert cada dia
Per a visites concertades: Tel. 973 37 00 30

 
Torna a la pàgina principal