Vista general de Tuixén
 
Municipi de l'Alt Urgell, annexat el 1973 al de Josa del Cadí, amb el nom oficial de Josa i Tuixén. L'antic terme, al límit amb el Berguedà i el Solsonès, comprèn la capçalera de la Vall de Lavansa, vall longitudinal formada per la confluència de la de Josa i de la Mola, entre les Serres Interiors (vessants meridionals dels Cadinell, 2.112 m. d'altitud), al N, i les Exteriors dels Pre-pirineus (vessants septentrionals de les serres de Port del Comte), al sud. Una gran part del terme és ocupat pels boscs (635 ha) de coníferes i pels pasturatges (1.700 ha); els conreus es limiten a magres extensions de cereals i patates i alguns prats regats
El poble es troba a 1.206 m alt i aturonat damunt la confluència de les dues valls. Esmentat ja el 839, Borrell II 
de Barcelona-Urgell el llegà a Santa Maria de la Seu d'Urgell (com diem més avall), donació confirmada (després de freqüents i prolongades usurpacions) per Ermengol (1028) i Ermengol IV (1092). L'existència de dues esglésies, a més de la parroquial de Sant Esteve, i les diverses vil·les que li són atribuïdes, revelen una importància i una densitat de població remarcables.
A Tuixén s´hi pot accedir per carretera asfaltada des de la Seu d'Urgell i des de Solsona. De Tuixén a Josa hi ha una pista de muntanya, que continua després fins a Gósol. Durant l'Edat Mitjana, Tuixén va pertanyer al capítol de la catedral d'Urgell.
La major part del terme municipal de Josa i Tuixén es concentra en aquesta darrera població.
Tradicionalment agrícola i ramader, d'uns anys ençà s'ha orientat cap el sector turístic. La creació d'una estació d'esquí nòrdic i l'obertura de diferents residències cases de pagès han contribuït de manera especial a conservar el nombre d'habitants i a consolidar, amb aquesta nova orientació, la seva població.

 
Les dades D'interès
Ajuntament: 973 370 030 Festes Majors: Segon diumenge de setembre
Consultori:   973 370 039                         Segon diumenge d'octubre
Col·legi :      973 370 108 Aplecs: Sant Jaume, diumenge més proper al 25 de juliol
Alberg:        973 370 224 Fires: Fira de la Vall. Pont de la Immaculada
Estació d'esquí nòrdic: 973 298 243 *
Oficina de turisme:      973 370 030 *
Bombers:                   973 370 030 *
Parc Natural Cadí-Moixeró, C/ de la Vinya, num 1, -08695- Bagà Tel.: 938 244 151 i
                                       973 370 030
*

 
El Museu de les Trementinaires. A Tuixén podeu visitar el Museu de les Trementinaires. Aquestes eren recol·lectores i venedores ambulants de trementina i d'herbes remeires. Ara que ja no en queden, el museu de Tuixén les ha recuperat del patrimoni etnogràfic de la vall. 
Podeu veure la foto de la vostra dreta ampliada si cliqueu damunt d'ella, a més teniu la història detallada del museu d'aquest antic ofici, (que forma part de la ruta dels oficis d'ahir que ha promogut el Consell Comarcal de l'Alt Urgell), alhora que sabreu qui eren les trementinaires i la trementina si seguiu el vincle de dalt, així com alguns remeis usats entre mitjans del segle XIX fins la seva desaparició, datada l'any 1982.
Trementinaires recollin les herbes al bosc (Dibuix d'Oriol Garcia i Quera)
El romànic. No passeu pel alt visitar l'església de Sant Esteve de Tuixén. I si voleu també podeu fer camí cap a la capella de Sant Jaume que trobareu a tocar del camí que porta a Josa.
L'esquí de fons. L'estació d'esquí nòrdic de Tuixent-Lavansa, que va començar a funcionar a mitjan dels anys vuitanta, ofereix als amants d'aquest esport 25 quilòmetres de pistes senyalitzades. Es troba a la carretera que puja des de Tuixén cap al Coll de Port. Com no, també són recomanables les excursions pel Parc Natural del Cadí-Moixeró.

 
Torna a la pàgina principal