Vista general de la població d'Ansovell, amb la serralada del Cadí al fons.
El terme municipal de Cava es troba situat a la part nord oriental de l'Alt Urgell, tocant a la Cerdanya i dins la subcomarca del Baridà. S'estén des dels vessants del puig del Grau, on llinda amb Arsèguel, fins al carener de la serra del Cadí, on troba la seva màxima altitud al puig de la Canal Baridana /2.647 m.). El territori és travessat pel riu de Cadí i hi trobem també els torrents de la Bena i de les Tres Canaletes. 
A l'edat mitjana, Cava pertanyia al comtat de Cerdanya. El seu castell, documentat des de l'any 1277, formava part de mateixa senyoria que el de Sant Cristòfol de Vinyoles, situat també dins del terme. 
Als tres nuclis de població que formen el municipi (Cava, Ansovell i el Querforadat) s'hi arriba per carreteres de muntanya asfaltades. Per anar a Cava i Ansovell es pren, des de la N-260, el trencall que passa primer per Arsèguel. 
Al Querforadat s'hi accedeix per la carretera que, després de Pont de Bar, puja a Toloriu. Al terme hi predomina la ramaderia de llet, gairebé l'únic mitja de vida dels seus habitants, raó, per la qual la majoria de les terres de cultiu es dediquen a pastura. El bosc d'Ansovell, propietat del conjunt de veïns del poble, és un dels espais naturals més ben conservats de la comarca. Bona part del terme és dins el Parc Natural del Cadí Moixeró. Amb 61 habitants censats el 1996, Cava és el municipi amb menys població de tot l'Alt Urgell.

 
L'aplec del Boscalt. Un dels aplecs més populars i concorreguts de l'Alt Urgell és el de la Mare de Deu del Boscalt, ermita situada a poc més d'un quilòmetre d'Ansovell, en direcció al Cadí. La festa és el 8 de setembre, però se celebra sempre el primer diumenge del mes, llevat de quant el 8 s'escau en diumenge. Al Boscalt, a més del magnífic paisatge, hi podreu contemplar un enorme boix, un exemplar excepcional de de dos-cents-anys.

Romànic. Els tres vestigis romànics del terme són les ruïnes de Sant Martí d'Ansovell, situades poc abans d'arribar al poble, a tocar de la carretera; l'església de Sant Cristòfol de Vinyoles, amb la casa també d'origen medieval; i les restes de la capella de Sant Romà de Vima. Aquestes dues últimes són en terrenys particulars.

La llegenda del Quer. Conten que, una vegada, un viatger va demanar a un del Quer si li ensenyaria el famós forat, i el del Quer li va contestar: "Al Quer, el forat tothom se'l té" Sabeu d'on li ve a aquest poble, el nom de Querforadat? 

Restes de l'església de Sant Martí d'Ansovell. (Cliqueu per veure la imatge més gran).
La història es remunta als temps del moros... Us ho explicarà Joan Obiols en les pàgines del seu llibre "Nits de Taverna" (Garsineu Edicions. Tremp, 1995).


LES DADES * FESTES MAJORS *
Extensió 42,05 km2 Ansovell 2n diumenge de novembre
Població 61 habitants El Querforadat Penúltim diumenge d'agost
Ajuntament 973 38 40 36 APLECS *
* * Mare de Déu del Boscalt 1er diumenge de setembre

 
Torna a la pàgina principal